Учени разкриха как звучи музиката, създадена от паяци (ВИДЕО)

76

Учени от Института по технологии в Масачузетс издадоха нечуван досега зловещ саунтрак. А композиторите на музиката не са обикновени човешки същества. Те са паяци

За да стигнат до музиката , изследователите са създали 3D принтирана паяжини, които са импортирали във виртуална среда. Експериментът им позволил паяжините да бъдат манипулирани по различни начини, така че да се проявят техните акустични качества.

„Въпреки че мрежата изглежда наистина произволна, всъщност има много вътрешни структури и можете да ги визуализирате и да ги разглеждате, но наистина е трудно да  за човешкото въображение или човешкия мозък  да разбере всички тези структурни детайли,“ каза професорът по инженерство от Масачузетския технологичен институт Маркус Бюлер.

Слушането на музиката, докато се движите през VR паяжината, ви позволява да видите и чуете тези структурни промени и дава по-добра представа за това как паяците виждат света, каза той пред CNN.

„Паяците имат много запалени вибрационни сензори, те използват вибрациите като начин да се ориентират, да общуват с други паяци и така идеята да мислим буквално като паяк, който ще изживее света беше нещо, което беше много очевидно за нас като учени, “ обясни Бюлер.

„Те са в състояние да изграждат своите мрежи без скеле или опори, така че по-добрата представа за начина, по който работят, може да доведе до развитието на усъвършенствани нови техники за 3D печат“ , каза той.

Музиката на паяците може да чуете в прикаченото видео:

 

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова