САЩ отмени изпращането на военни кораби в Черно море

441

Съединените щати са отменили разполагането на два военни кораба в Черно море на фона на опасения относно руското военно натрупване по границите на Украйна, съобщават от Reuters

Преминаването на корабите през Босфора, предвидено за сряда и четвъртък, е било анулирано и Анкара не е била уведомена за евентуално отлагане на разполагането на корабите в Черно море, според Анадолската агенция.

Вашингтон и НАТО са разтревожени от натрупването в близост до Украйна и  Крим, полуостровът, който Москва анексира от Украйна през 2014 г. Миналата седмица Турция заяви, че Вашингтон ще изпрати два военни кораба до Черно море, в решение на Русия, наречено недружествена провокация .

Посолството на САЩ в Анкара е уведомило външното министерство на Турция за този ход, твърдят източниците, но не са посочили причина. По-късно турската държавна агенция Анадолу съобщи, че на Анкара не са изпратени нови известия за евентуално разполагане на по-късни дати.

Американски служители заявиха, че Турция може да е разбрала първоначалното уведомление и разполагането така и не е потвърдено.

Те казаха, че САЩ често уведомяват Турция за потенциален достъп до Черно море. Но искането не означава непременно, че корабите му ще преминат, а по-скоро гарантира, че ако решат, вече имат необходимото одобрение.

Русия, която предупреди Вашингтон да стои далеч от Крим и крайбрежието на Черно море, заяви, че изграждането е триседмична военна тренировка за проверка на боеспособността в отговор на това, което нарича заплашително поведение от страна на НАТО. Той заяви, че упражнението трябва да приключи в рамките на две седмици.

Преди известието за американските военни кораби руският флот в сряда започна учение в Черно море, което репетира стрелба по наземни и въздушни цели. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Москва във вторник да прекрати изграждането на войските си.

Превод: Редакция „Нова Вест, Ралица Димитрова