САЩ налагат нови санкции на Русия. Каква е причината?

28

Правителството на САЩ ще издаде широк спектър от санкции срещу Русия, съобщават от BBC

Този ход ще бъде предприет заради кибератаките, насочени към САЩ, включително предполагаема намеса в президентските избори през 2020 г. Очаква се санкциите да бъдат наложени още днес.

Близо 30 юридически лица ще бъдат засегнати от рестрикциите, а десет руски официални лица ще бъдат експулсирани.

Съобщава се, че дипломатите ще бъдат сред целевите. Очаква се администрацията на американския президент Джо Байдън също да издаде изпълнителна заповед, забраняваща на американските финансови институции да купуват деноминирани в рубли облигации от юни, съобщиха източници пред CBS News.

Отношенията между САЩ и Русия са напрегнати, а наложените санкции все повече повишават напрежението между двете страни.

Във вторник в разговор с руския президент Владимир Путин, Байдън заяви, че САЩ ще „действат твърдо“ в защита на националните си интереси.

Байдън също така предложи среща с  Путин „в трета държава“, която може да позволи на лидерите да намерят области за съвместна работа.

Миналата година изследователите на киберсигурността идентифицираха хак в софтуер, наречен SolarWinds – намеса, която даде на киберпрестъпниците достъп до 18 000 държавни и частни компютърни мрежи.

Служителите на разузнаването смятат, че зад атаката стои Русия. Хакерите получиха достъп до цифрови файлове на няколко американски правителствени агенции, включително Министерството на финансите, Министерството на правосъдието и държавата.Президентът на Microsoft Брад Смит заяви през февруари, че хакът на SolarWinds е „най-голямата и сложна атака, която светът е виждал“.

В доклад от миналия месец американските разузнавателни агенции заключават, че руският президент вероятно е насочил онлайн усилия, за да помогне на Доналд Тръмп да спечели втори мандат като президент на САЩ

САЩ също публично предупредиха Русия срещу агресивни действия в Украйна. Съобщава се, че Русия усилва военното си присъствие на източната граница на Украйна.

„Враждебността и непредсказуемостта на действията на Америка ни принуждават като цяло да сме подготвени за най-лошите сценарии“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти миналата седмица, предвиждайки новите санкции.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова