Лекарството против астма дава надежда за лечение на COVID-19

388

Често използвано лекарство против астма, може да бъде ефективно за лечение на ранния етап на коронавируса при възрастни. Това показва проучване, публикувано в медицинското списание The Lancet

Изследователите от Университета в Оксфорд са установили, че пациентите, които са приемали лекарството будезонид по време на началните си симптоми на COVID-19, са по-малко склонни да се нуждаят от спешна медицинска помощ или хоспитализация и имат по-кратко време за възстановяване в сравнение с останалите. Освен това се намалява и вероятността от постоянни симптоми и треска.

Проучване анализира група от 146 възрастни в рамките на седем дни от появата на леки симптоми на COVID-19. Половината от участниците са приемали лекарството Будезонид два пъти дневно, докато симптомите им са отминали. Другата половина от тях са получили обичайните грижи, въз основа на възраст, пол и съществуващи заболявания.

В групата, приемала лекарството Будезонид, само един човек е имал нужда от спешна медицинска помощ. За разлика от тях, 10 човека от втората група,  получила стандартните грижи за COVID-19, са имали усложнения.

Друго проучване на университета в Оксфорд, което все още предстои да бъде рецензирано, също установи, че инхалационният будезонид помага на хората, които са изложени на по-висок риск от тежки резултати от COVID-19, да се възстановят по-бързо.

„Има добра биологична правдоподобност“ защо кортикостероидите биха действали, заяви пред DW Клоу Блум, старши научен сътрудник по клинични изследвания в  Империал Колидж в Лондон.

Кортикостероиди като Дексаметазон вече се използват ефективно при хоспитализирани, тежко болни пациенти с COVID-19. Блум заяви, че изследователите смятат, че лекарството вероятно намалява възпалението, свързано с тежък COVID-19.

Изследванията също така показват, че употребата на инхалаторни стероиди при хора с астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) намалява рецептора, който позволява Sars-CoV-2 в белите дробове, каза Блум, а лабораторната работа показа, че инхалаторните стероиди могат да предотвратят репликация на вируси.

Превод: Редакция „Нова Вест“