Днес новоизбраните депутати полагат клетва

54

Първото заседание на новоизбраното 45-то Народно събрание е днес. То ще започне в 9:00 часа и ще се проведе в старата сграда на парламента.

Заседанието ще бъде открито от най-възрастния присъстващ депутат. Това е Мика Зайкова от „Има такъв народ”, информира NOVA.

След като народните представители положат клетва, президентът Румен Радев ще отправи обръщение към народа и Народното събрание. Изявления ще направят и представителите на партиите и коалициите, които в този парламент са шест. След това ще бъде избран и председател на 45-ото народно събрание.

Очаква се от заседанието да отсъства лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов, който е болен от коронавирус. Все още не се знае дали той ще отложи клетвата си по тази уважителна причина или ще се направи видеовръзка от мястото, на което е карантиниран. Заради пандемията участие от дистанция в пленарните заседание бяха позволени.

Днес ще отсъства и премиерът Бойко Борисов в ролята на депутат. Той избра да остане на чело на държавата до избора на новото правителство. Борисов се отказа от депутатското си място.

След избора на председател се пристъпва и към определяне на неговите заместници. Следва утвърждаване на правилник за работа. На следващите заседания Народното събрание избира постоянни комисии.

По публикацията работи: Мариела Анастасова