Кои ще са производителите на електромобилите на Apple?

61

Apple е „много близо“ до подписване на сделка с южнокорейския технологичен гигант LG и канадския доставчик на авточасти Magna, като производствени партньори за предстоящото електрическо превозно средство с марка Apple, съобщават от весник  „Korea Times“

За последно се твърдеше, че Hyundai ще бъде производител на електромобилите на Apple. Но след редица противоречиви доклади, през февруари, производителят на автомобили най-накрая отрече участието си в този проект.

И въпреки липсата на традиционен автомобилен производител този път, докладът има известна тежест, като се има предвид, че LG и Magna обявиха съвместно партньорство за производство на EV през декември 2020 г. с привличащото име „LG Magna e-Powertrain“.

„LG Magna e-Powertrain е много близо до подписване на договори с Apple, по които те биха могли да се справят с първоначалния обем на производство на електромобили на Apple. Подробностите за договорите все още се обсъждат“, заяви анонимен източник пред Korea Times.

Този ход би имал смисъл, тъй като Apple има дългогодишни отношения с LG, като фирмата в миналото е предлагала LCD екрани и други компоненти за смартфон линиите на компанията.

По същия начин, обединяването с Magna, утвърден производител на договори в автомобилния бизнес, също е логичен ход, в сравнение с работата с компания като Hyundai, която не е свикнала да произвежда автомобили за външни партньори.

Magna Steyr, базираната в Австрия производствена операция на компанията, вече има опит с електрически превозни средства, произвеждащи в момента Jaguar I-Pace, както и с конвенционални автомобили като сегашния модел Toyota Supra.

„Тъй като марката LG не е толкова силна в глобалната EV индустрия, тя се нуждае от доста конкурентна справка, за да покаже усилията си за трансформация. От тази гледна точка залогът на LG за Apple EV не е толкова лош и обратно за Apple,“ друг източник каза на изхода. Докладът също така твърди, че ще имаме възможност да видим за първи път Apple Car през 2024 г.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова