Проф. Кантарджиев със съвет към ваксинираните с първа доза на „АстраЗенека“

1215

По думите на проф. Кантарджиев през идващите два месеца – май и юни, ще пристигнат достатъчно РНК ваксини, за да се изгради колективен имунитет

„Стана една мода – много да се говори за този коронавирус, а то си има и други болести“. Това заяви директорът на Националния център по заразни паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев в сутрешния блок на БНТ.

„Всяка ваксина е лекарство и се прилага по препоръките на производителя – ако един производител е казал две дози, значи трябва да се прилага в две дози“, заяви проф. Кантарджиев.

„Дали ваксината на „АстраЗенека“ може да се комбинира с друг вид – изследвания по този въпрос са започнали през февруари и до 1-2 седмици ще имаме резултатите от тях, за да може законово да се регулира и да се приеме това“, обясни проф. Кантарджиев.

По думите му, юридически все още не е издържано да се прилагат две дози от различни ваксини.

„Наясно сме, че се преекспонират нещата – нито са толкова често тези тромбози, редки са случаите – на три милиона се развива една тежка“, обясни проф. Кантарджиев.

Той подчерта, че тромбозите стават само при първа игла на ваксината и се наблюдават сравнително по-често при млади жени във фертилна възраст, които вземат контрацентипни средства.

„Рискът е, вчера разговарях и с колеги от Германия – когато жената е в овулация и приема първа доза от „АстраЗенека“, обясни професорът. „Това аз наричам имунна тромбоза и тя трябва да се лекува с гама глобулин, за да се предпази човекът. Нека да се изчака тази седмица да се разгледат предложенията на тези експертни съвети за комбинацията на два вида ваксини. Моето лично моето мнение е да се изчака“, смята експертът.

Според него, проявите на тромбози са толкова рядко, че все още не може да се каже как механизмът за образуване на тромби зависи от ваксината. При втора игла няма описан случай на тромбоза, категоричен е Кантарджиев.

От 5 до 8% от хората не реагират адекватно на ваксината. Много нисък процент от ваксинираните нямат да изградят антитела.

„Когато има много ваксинирани, пазим тези, които не са ваксинирани и тези, които не са изградили имунен отговор в себе си“, категоричен бе проф. Кантарджиев.

Все още британският вариант е най-разпространеният и в някои области на страната се получават нови мутации, които в момента се проучват – в Северна България. Цената на PCR теста е много висока поради голямото търсене.

PCR тестът може да стане и за 6 часа. По отношение на зелените ваксинационни сертификати за пътуване, проф. Кантарджиев отбеляза, че нашата страна ги одобрява, тъй като това е един от начините за ограничаване разпространението на инфекцията.

„Здравият човек, който не представлява опасност за здравето на околните е добре дошъл в нашата страна“, посочи медикът.

По думите му сертификатът съдържа много малко данни – името на човека, прекарване на инфекциозното заболяване, нивото на антитела и за това дали конкретният човек се е ваксинират.

„Всяка ваксина си е лекарство и се прилага по кратката характеристика на производителя“, обясни проф. Кантарджиев

По публикацията работи Снежина Раева