Япония ще излее над 1 милион тона радиоактивна вода в океана. Каква е причината?

40

Японското правителство одобри плановете за изпускане  на повече от един милион тона пречистена радиоактивна вода в океана от разрушената атомна електроцентрала Фукушима Дайичи, съобщават от ABC News

Понастоящем замърсената вода се съхранява в 1000 резервоара, разположени в съоръжението, но операторът на централата TEPCO заяви, че до края на следващата година резервоарите и площадката ще бъдат пълни, без място за съхранение.

Японското правителство настоява водата да бъде пречистена, за да се отстранят всички радиоактивни материали, с изключение на тритий, който според него има слабо въздействие върху здравето.

Отпадъчните води от тритий ще бъдат пускани в океана в продължение на няколко десетилетия, започвайки след около две години.

Той казва, че дори ако цялото количество тритий, съдържащо се в резервоарите, бъде освободено за една година, въздействието ще бъде не повече от 1/1 000 от въздействието на експозицията на естествената радиация за една година в Япония.

Но  местните рибари, които живеят и работят наоколо, се страхуват от потенциалната вреда от това решение на правителството.

Недоверието към TEPCO също подхранва скептицизма сред местните жители и решението вероятно ще разгневи съседите на Япония като Южна Корея.

Очаква се извеждането от експлоатация да отнеме още 20-30 години, заяви днес TEPCO.

Какво се е случило с водата?

Цялата вода, която докосва силно опасното разтопено ядрено гориво, съдържащо се в разрушените реактори, също става радиоактивна.

Независимо дали се използва като охлаждане за разрушените реактори или идва от подземна или дъждовна вода, той се събира и след това преминава през сложна технологична мрежа от тръби.

Водата се обработва, за да се отстранят над 60 различни вида радиоактивни материали от нея, но усъвършенстваната система за обработка на течности (ALPS) не пречиства напълно водата.

Радиоактивният елемент, тритий, остава във цялата съхранявана вода, макар и на „ниски“ нива, според TEPCO.

Причината, поради която тритийът остава, е, че е радиоактивен изотоп на водорода и трудно се отделя от водата.

Защо точно в океана?

Експертна група препоръча изхвърлянето му в океана като най-практичната възможност за разлика от пускането му във въздуха, което според TEPCO ще бъде по-трудно да се наблюдава.

Йошинори Такахаши от TEPCO каза, че тритийът е слаба форма на радиация и че водата ще се отделя в толкова ограничени количества за толкова дълъг период.

До края на следващата година резервоарите и площадката ще бъдат пълни и TEPCO не може законно да изгради повече резервоари извън съоръжението.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова