САЩ преустанови поставянето на ваксината Johnson & Johnson заради случаи на кръвосъсирване

84

Федералната здравна агенция на САЩ ще преустанови употребата на ваксина „Johnson & Johnson“, като призовава щатите в цялата страна да последват примера и, съобщиха от Independent

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) и Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) обявиха във вторник, че призовават за незабавна пауза в използването на еднодозовата ваксина.

Причината за това е, че шестима души, които са получили ваксината в страната, са развили рядко заболяване, включващо кръвни съсиреци, в рамките на около две седмици след ваксинацията.

Страничните ефекти от ваксината са се появили при шест жени на възраст между 18-48 години. Съобщава се, че една от жените е починала, докато друга в Небраска остава в критично състояние.

Според данни от CDC досега малко под седем милиона души са били ваксинирани с Johnson & Johnson, като над 16 милиона дози са били доставени в щатите в цялата страна.

Очаква се правителството на САЩ да спре на пауза прилагането на ваксината във всички федерални места за ваксинация и препоръча на здравните специалисти в щатите да направят същото.

Според изчисленията на CDC, около 900 000 мъже, жени и деца са засегнати от кръвни съсиреци всяка година, което води до близо 100 000 смъртни случая.

FDA заяви, че лечението на този специфичен тип кръвни съсиреци е различно от това, което обикновено може да се прилага и че поради това е необходимо повече проучване на случаите.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова