Здраве

Тези 4 вида ядки са полезни за сърцето

Ядките, освен вкусни за хапване, са и много полезни. Те са подходящи за спазване на диети, за здравословно хранене, за „залъгване“ на глада. Ядките могат да донесат много ползи на здравето ни. Вижте кои са 4-те вида ядки, които са особено полезни за сърцето ни.

  • Бадеми – помагат за понижаване на високия холестерол и излишните килограми

В дългосрочен план, високите стойности на LDL холестерола или наричан още „лош“ холестерол, причиняват образуването на плаки в коронарните артерии, които могат да предизвикат инфаркт.

Според учени редовната консумация на вкусните бадеми, като част от едно здравословно меню, може да помогне за редуцирането на тези високи стойности, но също така и да се намали рискът от инсулинова резистентност и диабет. В допълнение, суровите или печени бадеми без добавени сол, захар и други овкусители, са едни от най-полезните ядки за отслабване.

  • Шамфъстък – помага за понижаване на кръвното налягане при стрес

Още едни ядки, които са полезни за здравето на сърцето са шамфъстъците. Според западни изследвания, хората, консумиращи около 30 гр. от ядките дневно, страдат по-рядко от повишаване на кръвното налягане в резултат на напрежение. Учените смятат, че консумацията на шамфъстък при хора с диабет, спомага за намаляване на общия и LDL холестерол, което намалява риска при тях от развитието на сърдечни заболявания свързани с диабета. Важно е ядките да се консумират без добавена сол.

  • Орехите – помагат за поддържането на артериите чисти

Повечето ядки имат висока концентрация на здравословни мазнини. Орехите ни осигуряват полиненаситени мастни киселини, смятани за „добри мазнини“. Но също така съдържат и алфа-линолова киселина. За нея се смята, че действа противовъзпалително, помагайки за намаляване натрупването на плака в коронарните артерии.

Наскоро проведено западно проучване, доказва, че ежедневната консумация на 43 грама орехови ядки, спомага за намаляване на нивата на общия и LDL холестерол. Не забравяйте да хапвате сурови или печени орехи, без да са добавени към тях сол, карамел, шоколад, съветва az.jenata.bg.

  • Фъстъци и фъстъчено масло

Вкусни и много полезни, но само ако внимаваме с тяхната консумация и избираме продукти, в които няма сол, захари други добавки. Редица проучвания са доказали, че умерената консумация на фъстъци спомага за намаляване риска от диабет, сърдечни болести, спомага за регулиране на липидния профил на кръвта.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Съвети от Руал Травел при планиране на перфектната екскурзия до Япония

Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…

преди 3 дни
  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 2 седмици
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 2 седмици
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца