По-ефективни ли са някои Ковид ваксини в сравнение с други?

97

Трудно би могло да се каже кои ваксини срещу ковид са по-ефективни

Досега не е било провеждано подробно сравнение между ваксините. Но експертите казват, че ваксините си приличат по най-важното: предотвратяването на хоспитализации и смъртни случаи, пишат от AP.

„За щастие всички тези ваксини изглеждат така, сякаш ни предпазват от тежко заболяване“, обяснява д-р Моника Ганди от Калифорнийския университет в Сан Франциско, позовавайки се на резултатите от изследването за пет ваксини, използвани по целия свят, и шеста, която все още е в процес на преглед.

Реалните доказателства от проучванията показват, че всички ваксини работят много добре. И все пак хората може би се чудят дали една е по-добра от друга, тъй като проучванията, проведени преди пускането на ваксините, са установили различни нива на ефективност. Проблемът е, че това е все едно да се сравняват ябълки с ябълки.

Помислете за ваксините с две дози от Pfizer и Moderna, за които е установено, че са около 95% ефективни за предотвратяване на заболявания. Проучванията за тези ваксини отчитат случаи на COVID-19, независимо дали е лек, умерен или тежък – и са проведени преди тревожните мутирали версии на вируса да започнат да циркулират.

Тогава Johnson & Johnson тестваха ваксина с една доза и не отчетоха леки заболявания. Ваксината на J & J е 66% ефективна срещу умерено до тежко заболяване в голямо международно проучване. Само в САЩ, където има по-малко разпространение на вариантите, тя беше 72% ефективен. Въпреки това важното е, че тя предотвратява случаите на хоспитализация и смърт.

Двудозовата ваксина на AstraZeneca, използвана в много страни, е изправена пред въпроси относно точната степен на нейната ефективност, посочена от проучванията. Но експертите са съгласни, че тази ваксина също предпазва от най-лошите резултати.

По света намаляват хоспитализациите в страни, в които се пускат ваксини, включително Израел, Англия и Шотландия. И първият поглед на правителството на САЩ в реални данни сред основните работници предостави допълнителни доказателства, че ваксините Pfizer и Moderna са силно защитни – 90% – срещу инфекции, независимо дали има симптоми или не.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова