Брюксел призова за единство по отношение на ваксината AstraZeneca

64

По време на срещата на здравните министри и служители от Европейската агенция по лекарствата(EMA), правителствата на ЕС останяха разделени по отношение на ограниченията, които могат да бъдат наложени върху използването на ваксината на Astra Zeneka

Комисарят по здравеопазването на ЕС, Стела Кириакидес заяви в изявление след срещата, че е жизненоважно да се формира обща политика, предвид колебливото доверие сред обществото във ваксината, пишат от The Guardian.

 „Безопасността на нашите ваксини винаги е била от първостепенно значение при  стратегия за ваксинaция на ЕС. Днешната оценка показва, че нашата система за фармакологична бдителност работи: подозираните странични ефекти се съобщават бързо, информацията се споделя и нашите експерти се събират бързо, за да направят оценка на всички налични доказателства- каза тя.

„Нашите решения сега трябва да се основават на научната работа на EMA и на строга, непрекъсната оценка на рисковете и ползите. Днес призовах здравните министри да следват координиран подход в цяла Европа за подобряване на общественото доверие“.

В своите констатации агенцията подчертава, че ползите от оксфордската ваксина все още надвишават опасността от странични ефекти и че няма доказателства, които да оправдаят ограничаването на прилагането на ваксината до определени възрастови групи.

Въпреки заключението, около 17 държави-членки са наложили ограничения за използването на ваксината на Astra Zeneka. Белгия бе последната държава, която заяви, че ще разреши поставянето на ваксината само на възрастни над 55 години през следващия месец.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова