Какво да не премаме, ако сме заразени с Covid-19, коментира вирусолог (ВИДЕО)

525

Председателят на Дружеството на вирусолозите проф. Радка Аргирова, отправи апел към всички, изпитващи задух, да потърсят незабавна лекарска помощ. 

„Все повече млади хора биват приемани в COVID отделенията и реанимациите. Една от причините за това е ненавременно търсене на лекарска помощ. Всеки ден идват хора в много тежко състояние. Затова призовавам хората при задух да потърсят веднага доктор“. Това каза в студиото на  „Здравей, България“ вирусологът проф. Радка Аргирова.

По думите ѝ броят на новите случаи продължава да е висок. „Тези малки спадове в някои дни на седмицата са по-скоро въпрос на отчитане, на работа в събота и неделя. Не ги приемам за спад”, поясни тя.

Според проф. Аргирова е възможно да има леко повишаване на новите случаи на коронавирус заради проведените парламентарни избори. „Действително имаше сериозно струпване на членовете на секционните комисии при предаване на бюлетините. Надявам се да са били ваксинирани”, коментира вирусологът.

По думите ѝ няма данни различните варианти на вируса да водят до по-тежкото протичане на заболяването.

„Докато позволяваме на вируса да се движи, той ще мутира. Все още сме в зоната на един щам. Това значи, че каквито и варианти да има, те всички се влият от неутрализиращите антитела. Затова трябва да побързаме с масовата имунизация”, поясни Аргирова. Според експерта все още не е категорично доказано дали ваксинираните хора са преносители на вируса.

Професорът коментира, че Витамин Ц не трябва да се приема, докато човек е болен от COVID-19.

Според нея преболедувалите вируса трябва да си направят тест за антитела 6 седмици, след като оздравеят. „Ако имат антитела, е по-добре да изчакат преди да се имунизират”, заяви вирусологът. И заключи, че ваксинирането за хора, работещи в болници и социални заведения, трябва да бъде задължително.

По публикацията работи: Мариела Анастасова