Грешно подадена информация затрудни ЦИК с обявяването на избирателната активност

64

Три дни след парламентарния вот, ЦИК не може да обяви каква е била избирателната активност по време изборите. От комисията опвестиха активността към 17:00 часа, като данните бяха променяни три пъти.

Говорителят на ЦИК Димитър Димитров каза за Дарик радио, че причината идва от грешно подадена информация за броя на избирателите в район Сливен. Грешката вече е отстранена, но информация за активността във времето след 17 часа и за целия изборен ден липсва. Очаква се тя да бъде обявена утре, заедно с окончателните резултати от изборите.

Всички политици призоваваха за висока избирателна активност и уверяваха, че само така ще бъде намалена силата на купения и  корпоративен вот. Както медиите, така и гласоподавателите следяха с интерес информацията за избирателната активност в изборния ден с очакването, че тя ще е по-висока, заявки за което даваха опашките пред изборните секции.

Изчисляването на активността обаче се оказа трудна задача за ЦИК. Бяха оповестени данни за активността към 10 часа, след това към 12, после за активността до 17 часа. След това информацията секна. Данни за това колко активни са били избирателите през целия ден така и не се появиха. Включително и днес, когато вече се коментира как ще изглежда 45-то Народно събрание, кои партии колко депутати ще имат и какви конфигурации за съставяне на правителство са възможни.

За сметка на това данните за активността до 17 часа в изборния ден претърпяха три промени: Първи бе обявена активност от 39,99 %, по-късно същия ден тя стана 40,18 %, а два дни по-късно отново падна под 40% достигайки 39,80 на сто. Говорителят на ЦИК Димитър Димитров обясни за Дарик, че има проблем с данните за броя на избирателите в един от районите.

„Имаше една обявена активност, но се оказа, че има някакъв проблем с броя на избирателите, идващ от район Сливен, затова не сме я обявили. Оказа се, че там има повече избиратели, отколкото ни е подадено като число“, каза говорителят на ЦИК.

Председателят на РИК Сливен Росица Тодорова каза, че тя лично е сигнализирала ЦИК за проблема и че от там са подали достоверни данни.

„Проблемът беше, че вместо да напишат сто седемдесет и няколко хиляди, бяха написали 109 171 гласоподаватели. Ние сме подали цифрата, но не са я обработили. Вчера видяхме тази грешка, уведомихме ЦИК и е коригирано“, обясни Росица Тодорова.

Грешката вече е коригирана, но информация за активността след 17 часа и за целия изборен ден и до момента няма. Говорителят на ЦИК Димитър Димитров каза, че можем да я очакваме заедно с обявяването на окончателните резултати от изборите.

По публикацията работи: Мариела Анастасова