Киокушинът в България: Коментар на сенсей Пролет Василева и сенсей Захари Дамянов (ВИДЕО)

blank
снимка: Мердин Берберов, "Нова Вест"

Сенсей Пролет Василева и сенсей Захари Дамянов разказаха в ефира на „По пладне“ за своите постижения и ролята на карате киокушин в живота им:

“Който спортува определено живее по-дълго и не само физически, но и духовно. Спортът дава много жизненост и енергия. Почваш да искаш повече от живота.”, каза сенсей Пролет, а сенсей Захари допълни, че всичко в спорта е свързано и е в хармония – радост, тъга, щастие, победа, загуба.

Стилът киокушин е най-твърдият стил в карате. Състезателният правилник не разрешава удари в главата понеже състезанията се провеждат без протектори. Единствено мъжете имат на слабините.

“Идеята на карате киокушин е човек да бъде смирен, търпелив и да не показва насилие извън залата. Обратно на всички твърдения, че бойните изкуства пораждат агресия, напротив, те я потушават. Хората, има къде да се изявяват. Има достататъчно състезания, на които можеш да покажеш на какво си способен и няма нужда да показваш тази агресия извън залата.”, обясни сенсей Захари.

Пролет Василева допълни, че в бойните изкуства изключително много се държи на дисциплината, на уважението, на “феърплея”.

Относно терминологията в това бойно изкуство, сенсей Пролет обясни, че самата дума “сенсей”, преведна буквално от японски език означава “учител”. “Дан” е степен на черния колан. В киокушин има общо 20 степени – 10 ученически и 10 майсторски. Започва се с бял колан и постепенно се сменят различни цветове, като се стига до черен.

Коланите в киокушин се сменят в следната последнователност: бял, оранжев, червен, светлосин, тъмносин, жълт, лилав, светлозелен, тъмнозелен, кафяв, кафяв с една черта и черен. Степените на черните колани са 10.

И двамата са започнали да тренират от малки. Сенсей Пролет е стартирала на 11 годишна възраст, а сенсей Захари на 10. Пролет Василева е била много повлияна от филмите с бойни изкуства. Пробвала е много спортове, сред които и художествена гимнастика, но в сърцето и е останал киокушина вече 34 години. Сенсей Захари, от друга страна, споделя, че като малък не си е представял, че някога ще може да достигне този връх на киокушин.

“Карате е една емоция, която не може да се изживее и да си замине”, заяви в заключение сенсей Захари.

Гледайте целия разговор със сенсей Пролет Василева и сенсей Захари Дамянов във видеото:

- Реклама -