СЗО засега не одобрява идеята за въвеждане на ваксинационни паспорти

75

Световната здравна организация (СЗО) засега не подкрепя идеята за въвеждане на ваксинационни паспорти при пътуване, предаде Reuters

Опасенията на институцията са свързани с несигурността около това дали ваксините предпазват от вируса.Освен това организацията смята, че въвеждането на паспорти за ваксинация би била несправедлива.

„Като организация СЗО заявява, че на този етап не бихме подкрепили въвеждането на  ваксинационни паспорти като изискване за влизане или излизане от страните, тъй като на този етап не сме сигурни, че ваксината предотвратява предаванетона вируса“, заяви говорителят на СЗО Маргарет Харис.

„ Съществуват и  други въпроси, отделно от въпроса за дискриминацията на хората, които не са в състояние да получат ваксината по една или друга причина“, каза тя на брифинг на ООН.

Говорителят на СЗО съобщи също така, че предстои да се направи оценка на китайската ваксина срещу Ковид за Sinopharm и Sinovac. Това евентуално ще се случи около края на април. Процедурата не се случва толкова бързо колкото са си представяли, добави още тя.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова