Правителството на САЩ обяви награда от 500 000 долара за изработване на удобна предпазна маска за лице

73

Повече от година след пандемията съществува голямо разнообразие от  предпазни маски, от класически медицински маски до много модерни такива

За съжаление все още никой не е създал маска, която освен да предпазва от вируса и да е удобна. Заради това американското правителство за биомедицински изследвания и развитие (BARDA) обяви конкурс за проектиране на „следващото поколение маски“ – с награда от  $ 500 000  за победителя.

Главна причина за обявяване на конкурса са все по-често срещаните оплаквания на хората отправени към маските, като факта, че те  могат да замъглят очилата им, често причиняват кожни раздразнения, стават неудобни за носене и пречат на комуникацията.

Състезанието ще има две фази. Първият етап от конкурса ще бъде фокусиран върху „дизайна“на маската. В тази част от състезанието ще има 10 победители, всеки от които ще получи $ 10 000 награда.

Втората фаза ще бъде свързана с „доказателство за концепция“. В нея участниците в състезанието ще трябва да представят физически прототип на своите маски за тестване. До петима победители от втора фаза ще разделят общ награден фонд от $ 400 000.

Крайният срок за подаване  на документи за  първа фаза на конкурса  е 21 април.

Източник: The Verge.com

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова