ЕС очаква да ваксинира голяма част от населението си до края на юни

67

Повечето държави от Европейския съюз ще имат достатъчно ваксини срещу COVID-19, за да имунизират по-голямата част от своите граждани  до края на юни се съобщава  в доклад на Bloomberg News 

Германия, Франция, Италия, Испания и Холандия ще бъдат в състояние напълно да ваксинират над 55% от населението си до края на юни пише още в документа.

Цифрите потвърждават публичните оценки на ваксините, които ЕС очаква да получи през второто тримесечие на тази година.

Комисията нееднократно е казвала, че ЕС, с население от близо 450 милиона, трябва да получи около 360 милиона дози до края на юни в допълнение към вече доставените около 100 милиона.

Това би било достатъчно за постигане на целта му да ваксинира най-малко 70% от пълнолетното население на блока до лятото.

Блокът очаква да получи през периода април-юни 55 милиона дози от еднодозовата ваксина, разработена от Johnson & Johnson, и още 300 милиона  от двудозовите ваксини  BioNTech-Pfizer, AstraZeneca и Moderna.

Не е ясно обаче дали всички очаквани дози ще бъдат доставени в съответствие с графиците. ЕС получи около половината от очакваните дози през първото тримесечие, тъй като тогава AstraZeneca направи големи съкращения на доставките си за ЕС.

Новите оценки вече са фактор за по-нататъшно значително намаляване на доставките на AstraZeneca през второто тримесечие.

ЕС е координирал закупуването на ваксини с правителствата на ЕС, но няма правомощия за плановете за ваксинация, които се управляват от държавите от ЕС.

Разпространението зависи от доставките, но също и от програмите за ваксиниране, които често са възпрепятствани в държавите от ЕС поради опасения за безопасността и ефективността на ваксината AstraZeneca.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова