Д-р Георги Миндов: Домашните тестове за Covid-19 са грешка в управлението на кризата

114

Председателят на Националното сдружение на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов изрази несъгласието си с ползването на домашни тестове за Covid-19.

„Допусна се грешка в управлението на кризата – допуснаха се тестове за домашна употреба. По този начин се укриват от здравните власти, а не трябва. Всеки един тест трябва да се прави в лечебно заведение. Не може да има тестове за домашна употреба, защото COVID-19 изисква карантиниране“, заяви д-р Миндов в студиото на сутрешния блок на bTV.

Той коментира проблемите в изборния процес като каза, че дългият престой в автобусите на членовете на СИК е силно притеснителен: „Един да има в инкубационен период ще доведе до заразяване на много хора“.

Д-р Миндов сравни получаването на COVID ваксините от личните лекари днес с реденето за банани по време на социализма. Ваксините, които ще се получават, са на „Пфайзер“ и „Модерна“. Опашките се налагат, защото няма достатъчно ваксини за всички общопрактикуващи лекари. Не е ясно какво количество ваксини ще бъдат разпределени днес.

Той съобщи, че е поставил 110 дози на своите пациенти от ваксината на „AstraZeneca” и нито един не се е оплакал от странични ефекти.

Лечебните заведения нямат право да се формира цена за получаването на ваксинационен сертификат към този момент.

„Редно е всеки център, който прави ваксинацията, да издава безплатно сертификат“. Проблем възниква в случай, в който пациент е ваксиниран в едно заведение, а иска сертификат от друго.

По публикацията работи: Мариела Анастасова