LG обяви, че официално закрива бизнеса си със смартфони

67

Южнокорейската компания LG Electronics обяви, че официално се оттегля от пазара на смартфони, съобщават от BBC

През януари технологичният гигант заяви, че разглежда всички възможности за дивизията след почти шест години загуби на обща стойност около 4,5 млрд. долара .

Компанията направи много иновации, включително ултраширокоъгълни камери, като се издигна до третия по големина производител на смартфони през 2013 г.

Незасимо от това обаче директорите на LG заявиха, че пазарът на мобилни телефони е станал „невероятно конкурентен“ през последните години.

Samsung и Apple са двата най-големи играчи на пазара за смартфони. LG все още се нарежда на трето място по популярност в Северна Америка, но популярността на компанията се променя на другите пазари. Въпреки това телефоните на LG все още са доста разпространени на вътрешния пазар на Южна Корея.

„Стратегическото решение на LG да излезе от невероятно конкурентния сектор на мобилни телефони ще позволи на компанията да фокусира своите ресурси в области като като компоненти за електрически превозни средства, свързани устройства, интелигентни домове, роботика и изкуствен интелект“, се казва в изявление на фирмата.

Бизнесът със смартфони е най-малкият от петте подразделения на LG, като представлява само 7,4% от приходите. Понастоящем глобалният му пазарен дял е около 2%.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова