Шарл Мишел: ЕС е готов да работи с новото правителство на Либия и да го подкрепи

69

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази подкрепата на ЕС към новото правителство на Либия, чиято главна задача е да се сложи край на хаоса в страната от последното десетилетие, предаде France 24

 „Ще работим с новото правителство и ще го подкрепим“, каза Мишел след среща с временния премиер Абдул Хамид Дбейба, който беше избран в спонсориран от ООН процес, който да води Либия на изборите на 24 декември.

Парламентът на Либия потвърди новото преходно правителство на Дбейба миналия месец.

„Европейският съюз активно подкрепя процеса на национално помирение“, каза Мишел. „Икономическото възстановяване, изборите, борбата срещу нелегалната имиграция … са области, в които ЕС може да помогне.“

Богатата на петрол Либия е разкъсана от конфликти след свалянето и убийството на диктатора Моамер Кадафи през 2011 г.

„Надяваме се, че последното усилие на правителството за единство ще събере враждуващи сили, особено двата основни лагера на изток и запад, всеки подкрепен от чужди сили“- каза още Мишел.

Според ООН около 20 000 наемници и чуждестранни бойци са останали в Либия в началото на декември, като януарският краен срок за изтеглянето им е изтекъл, без да има следи от тяхното напускане.

Призивите за тяхното напускане нараснаха през последните седмици и Мишел призова „всички наемници и чуждестранни войници да напуснат бързо“.

Външният министър Найла ал-Мангуш в неделя повтори призива на Либия за тяхното оттегляне.

Страната е и основен път за мигрантите, които се опитват да стигнат до Европа през Средиземно море, а трафикантите процъфтяват в беззаконието, последвало свалянето на Кадафи.

Председателят на Европейския съвет обяви, че миграцията е „основна тема“ в отношенията между Либия и ЕС.

Миналият месец външните министри на Франция, Германия и Италия посетиха Триполи в знак на подкрепа за новосформираното правителство на разкъсаната от войната държава.

Франция отвори отново посолството си в Либия през месец март , а следващата седмица се очаква гръцкият премиер Кириакос Мицотакис да посети Триполи, за да отвори отново посолството на страната там.

Мишел каза, че посланик на ЕС ще се завърне в либийската столица през следващите седмици.

Той също така заяви, че ЕС ще дари 50 000 ваксини Covid-19, което ще добави към доставката по-рано в неделя на 100 000 дози от руския Sputnik V jab, първата партида, която ще пристигне.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова