Най-малко 76 души са загинали заради огромни наводнения и свлачища в Индонезия (ВИДЕО)

32

Тропическият циклон Серожа предизвика огромни наводнения и свлачища в Индонезия. Загинали са най-малко 76 души, а засегнатите от бедствието са хиляди, съобщават от Reuters

Наводнения и свлачища, предизвикани от тропическия циклон Серожа в клъстер от острови в Югоизточна Индонезия и Източен Тимор, са убили най-малко 76 души и са разселили хиляди, съобщиха официални представители в понеделник.

В индонезийската провинция Източна Нуса Тенгара са загинали 55 души и 40 души са изчезнали, след като циклонът донесе светкавични наводнения, свлачища и силен вятър на фона на проливен дъжд през уикенда, съобщи агенция за бедствия BNPB.

Повече от 400 души са били евакуирани и хиляди други са засегнати, се казва в съобщението.

В Източен Тимор, който споделя остров Тимор с Индонезия, 21 души са убити от свлачища, светкавични наводнения и падащо дърво, най-вече в столицата Дили.

Повече от 1500 души бяха евакуирани, съобщи главният директор на Гражданска защита Исмаел да Коста Бабо пред репортери.

Няколко моста са се срутили, дървета паднаха и блокираха някои пътища в Индонезия и поне един кораб потъна във високи вълни, предизвикани от циклона, усложнявайки операциите за търсене и спасяване, съобщи БНПБ.

Агустинус Пайонг Боли, заместник-ръководител на правителството на Източен Флорес, заяви, че спасителите са спрели евакуацията, тъй като бурята все още бушува и се нуждаят от тежко оборудване.

В Лембата, където загинаха най-малко 20 души, властите се опасяват, че телата са отмити.

„Използваме гумени лодки, за да намерим тела в морето. В няколко села, наводненията удариха, докато хората спяха “, каза Томас Ола Лангдай, заместник-ръководител на областното правителство на Лембата.

Президентът Джоко Видодо изказа своите съболезнования и призова жителите да следват указанията на полевите офицери по време на екстремно време.

Циклонът Серожа удари морето Саву, югозападно от остров Тимор, в ранните часове на понеделник, съобщи метеорологичната агенция на Индонезия.

В рамките на следващите 24 часа интензивността на циклона може да се засили, донасяйки още повече дъжд, вълни и ветрове, въпреки че се отдалечава от Индонезия, каза агенцията.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова