Социолог: Гласовете от чужбина могат да се окажат решаващи за мандатите на някои партии

blank
Кадър: bTV

Как гласуваха българите за нов парламент и как ще бъде сформиран новия кабинет?

„Вотът зад граница със сигурност оказва влияние върху крайния резултат. Още преди изборния ден, съдейки по броя на подадените заявления за гласуване в чужбина, регистрирахме един завишен интерес и очаквахме любопитни неща“, коментира в „Тази сутрин“ Геновева Петрова, изпълнителен директор на „Алфа Рисърч“.

„Има такъв народ“, „Демократична България“ и ДПС със сигурност ще получат бонус към крайния си резултат благодарение на този вот. Именно гласове от чужбина могат да се окажат решаващи за някои от партиите да привлекат няколко мандата към себе си“, коментира Петрова.

„Един от въпросите, които зададохме към избирателите, бе дали на всяка цена да се състави правителство, или е по-добре да се отиде на следващи избори. Отговорите показват много съществена поляризация в мнението. Леко доминира позицията все пак да се състави правителство“, обясни социологът.

Почти 67% обработени протоколи: Кои са победителите по области?

„Другият въпрос обаче по отношение на това какво правителство да се състави – дали то да бъде от различни партии, или от близки по политически ориентации партии – показва също поляризация, но с превес на тезата за правителство от близки по ориентации партии“, поясни Геновева Петрова.

Тя обобщи, че тези резултати показват същата патова ситуация, която се възпроизведе и във вота.

„При избирателите на ГЕРБ, ВМРО и БСП доминира позицията да бъде правителство от близки по политическата си ориентация партии. Избирателите на ДПС и на „Изправи се! Мутри вън!“ са най-сериозните привърженици за тезата за максимално широко правителство. Най-любопитна е позицията на избирателите на „Има такъв народ“ и „Демократична България“, при които има категорична поляризация на мнението“, обясни Петрова.

Тя прогнозира, че ситуацията, която най-вероятно ще се окаже в парламента, налага преминаването на червени линии.

По публикацията работи Снежина Раева

- Реклама -