Италия въведе задължителни ваксини срещу Ковид за всички здравни работници

100

Правителството на Италия прие указ, с който ваксинацията става задължителна за всички здравни и фармацевтични служители

Главната цел на наредбата е да се защити медицинският персонал, пациентите и уязвимите хора, съобщават от CNN

Здравните работници, които отказват да се ваксинират рискуват да бъдат отстранени от длъжност и да бъдат оставени без заплащане за остатъка от годината.

Италианската федерация на лекарите и зъболекарите твърди, че правителството е трябвало да отиде по-далеч и да направи правната процедура за спиране на неваксинираните работници по-лесна и бърза. Въпреки това малцинство в здравната общност остават категорично против задължителната ваксинация.

Остава неясно дали указът е конституционен и мнозина вярват, че са вероятни бъдещи правни дела за ваксините срещу Covid.

Роберто Лана, фармацевт и собственик на аптека в покрайнините на Неапол, заяви: „Не ми харесва, че ни задължават да се ваксинираме. Задължението трябва да бъде придружено от сигурност и гаранции, които тази ваксина няма“, добави той.

За други мярката е съществена стъпка напред, тъй като страната се бори за овладяване на трета вълна на вируса.

Италия, чиято ваксинационна кампания бе засегната негативно от забавянето на доставките на дози от ваксини срещу КОВИД-19, си постави за цел идния месец да прави по 500 хиляди ваксинации на ден. Понастоящем в Италия се правят около 230 хиляди ваксинации на ден.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова