Доц. Кунчев: От сега нататък не липсата на ваксини ще е проблем, а желанието на хората да се имунизират (ВИДЕО)

75

Според главния държавен здравен експерт доц. Ангел Кунчев, ако до края на месец юни не достигнем 50% ваксинирани, каквато е и целта на ЕС, не може да има тежка епидемия. Ако достигнем 70%, епидемичното развитие е невъзможно. 

Това заяви в ефира на „Здравей, България“ доц. Кунчев.

В четвъртък стана ясно, че осем страни, сред които и България, ще получат общо 2 854 654 допълнителни дози ваксина. Доц. Кунчев коментира новината.

„Оттук нататък не липсата на ваксини ще играе роля за изпълнение на ваксинационния план, а желанието на хората да се имунизират“, поясни той.

„Искам да изразя благодарност в три насоки. Първо благодаря на премиера Борисов, който започна тази борба и постави въпроса на достатъчно високо ниво. Второ, благодарности към австрийския премиер, който успя да събере всички тези ръководители и да застане зад идеята. Благодарности и на португалското председателство, което, макар и след трудни преговори, доведе докрай това решение. България ще получи близо милион и 300 хиляди дози, които ще дойдат до края на юни. Имайте предвид, че това е допълнително количество над очакваните доставки. В края на април ще имаме достатъчно ваксини и ще можем да избираме от няколко видове“, увери главният държавен инспектор.

По публикацията работи: Мариела Анастасова