Молдова въвежда извънредно положение заради нарастващите случаи на Ковид

45

Правителството на Молдова въвежда извънредно положение, което влиза в сила от днес 

В сряда законодателите на страната гласуваха  за въвеждане на извънредно положение за 60 дни, съобщават от Reuters. Главната причина за това са нарастващите случаи на Covid 19 в страната.

Премиерът на страната заяви, че засега властите не възнамеряват да въвеждат пълен локдаун.

Основните мерки, които ще бъдат предприети са затягане на правилата за влизане и излизане от страната. Ще бъде въведен специален режим за придвижване по територията на Молдова.

Въвежда се и нормирано потребление на хранителни продукти и предмети от първа необходимост. Учениците в цялата страна ще продължат да учат дистанционно.

Към вечерта на 30 март Молдова е регистрирала 228 370 случая на коронавирус и 4915 смъртни случая. Mинистър-председателят на страната, Аурелиу Чокой заяви, че процентът на заразата се е покачил до 635 на 100 000 през последните две седмици.

Според него извънредното положение е необходимо, за да се ограничи бързото разпространение на вируса, да се намали натискът върху болниците и да се дадат повече правомощия на правителството да наложи мерки за блокиране, на които се съпротивлява.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова