Могат ли Т-клетките да ни предпазят от новите варианти на Ковид?

64

Т-клетките представляват важен компонент от нашата имунна система. Според американско лабораторно проучване те могат да ни предпазят и от трите най-опасни варианта на Covid 19, съобщават от Reuters

Няколко скорошни проучвания показаха, че някои варианти на новия коронавирус могат да подкопаят имунната защита, предизвикана от ваксините и антителата.

Но антителата, които блокират коронавируса да се прикрепи към човешките клетки, не изчерпват защитата, сочат резултати от изследване на Националния институт по алергични и инфекциозни болести в САЩ. Т-клетките играят важна допълнителна защитна роля.

„Нашите данни, както и резултатите от други групи, показват, че Т-клетъчният отговор на COVID-19 при лица, заразени с първоначалните вирусни варианти, изглежда напълно разпознава основните нови варианти, идентифицирани във Великобритания, Южна Африка и Бразилия,“ каза ръководителят на проучването Андрю Ред.

Изследователите са анализирали кръвни проби от 30 души, които са се възстановили от COVID-19 преди появата на новите по-заразни варианти.

От тези проби те идентифицираха специфична форма на Т-клетки, която е активна срещу вируса, и потърсиха как да се справят с тези Т-клетки срещу съответните варианти от Южна Африка, Великобритания и Бразилия.

Те откриха, че отговорите на Т-клетките остават до голяма степен непокътнати и могат да разпознаят практически всички мутации в изследваните варианти.

Учените от Националния институт по алергични и инфекциозни болести заявиха, че са необходими по-подробни проучвания, за да се потвърдят констатациите. Необходимо е непрекъснато наблюдение на вариантите, които избягват както антителата, така и защита на Т-клетките, каза Ред.

Документът е приет за публикуване в Инфекциозни болести на Отворения форум, но все още не е рецензиран.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова