СЗО и световните лидери подкрепиха създаването на международен договор за бъдещи пандемии

43

СЗО и лидерите на 23 държави подкрепиха идеята за създаване на международен договор, който да помогне на света да се справи с бъдещи извънредни ситуации в здравеопазването като пандемията от коронавирус, която завладя целият свят през последната година

Идеята за такъв договор, който ще осигури универсален и справедлив достъп до ваксини, лекарства и диагностика за пандемии, беше представена от председателя на лидерите на Европейския съюз Шарл Мишел на срещата на върха на Г-20 през ноември миналата година.

Днес договорът получи официалната подкрепа на лидерите на Фиджи, Португалия, Румъния, Великобритания, Руанда, Кения, Франция, Германия, Гърция, Корея, Чили, Коста Рика, Албания, Южна Африка, Тринидад и Тобаго, Холандия, Тунис, Сенегал, Испания, Норвегия, Сърбия, Индонезия, Украйна и СЗО, съобщават от France 24.

„Ще има други пандемии и други големи спешни здравни ситуации. Нито едно правителство или многостранна агенция не могат да се справят сами с тази заплаха“, пишат лидерите в съвместно становище в големи вестници.

„Ние вярваме, че нациите трябва да работят заедно за нов международен договор за готовност и отговор на пандемията“, казаха те.

Основната цел на такъв договор би била да се засили устойчивостта на света към бъдещи пандемии чрез по-добри системи за предупреждение, обмен на данни, изследвания и производство и разпространение на ваксини, лекарства, диагностика и лични предпазни средства, казаха те.

Договорът също така ще посочи, че здравето на хората, животните и планетата са свързани и трябва да доведе до споделена отговорност, прозрачност и сътрудничество в световен мащаб.

„Убедени сме, че като ръководители на нации и международни институции е наша отговорност да гарантираме, че светът ще научи уроците на пандемията COVID-19“, пишат още лидерите.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова