Собственикът на БТВ и Теленор е загинал в катастрофа с хеликоптер

7856

Известният чешки милиардер и основател на международната инвестиционно-финансова група PPF Group, Петр Келнер е загинал в катастрофа с хеликоптер в събота, съобщават от Reuters

При катастрофата са загинали петима души, като причината за инцидента все още се разследват.

„Съобщаваме с най-дълбока скръб, че при хеликоптерна катастрофа в планините на Аляска в събота, 27 март, основателят и собственик на мажоритарен член на групата PPF, г-н Петр Келнер, загина трагично“, се казва в изявление на PPF.

Петр Келнер беше известен бизнесмен от чешката посткомунистическа епоха, като богатството му се оценява на 17,5 милиарда долара според Forbes.

Корените му датират от 90-те години, когато той създава PPF като инвестиционна компания с партньори, които да участват в схемата на страната за приватизация на стотици държавни компании.

PPF продължи да расте в застраховането, финансите, телекомуникациите, производството, медиите или биотехнологиите в бизнеси, обхващащи предимно Европа, Азия и САЩ.

 През месец октомври миналата година инвестиционният фонд на чешкия предприемач PPF Group N.V обяви, че негови дъщерни дружества са завършили придобиването на Central European Media Enterprises Ltd. (CME). В България CME беше собственик на националната ефирна телевизия bTV.

През 2018 г. PPF придоби и българския мобилен оператор „Теленор“.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова