Гърция ще облекчи мерките срещу Ковид през април

64

Гърция се готви да разхлаби мерките срещу Ковид през месец април

Гръцките власти се подготвят за постепенно облекчаване на мерките. Първо ще отворят заведенията на открито и магазините.

През месец април постепенно започва отваряне на търговските магазини, заведенията на открито и учениците се връщат в училище. Това заяви гръцкият вицепремиер Акис Скертцос пред държавната телевизия ЕРТ.

Той поясни, че ваксинирането, самостоятелните тестове и хубавото време са предпоставки за безопасно възстановяване на ритъма на живот. Властите предупреждават, че стриктно ще се спазва протокола за епидемологични мерки. Дори се обмисля в затворени помещения гражданите да носят двойна маска, информира БНР.

Министърът на здравеопазването Кикилиас също даде надежда, за премахване на част от мерките.

В същото време от Търговската камара в Атина предупредиха категорично ,че ако търговските магазини не отворят на 5-ти април започват масови протести на търговците в цялата страна.

Очаква се до края на седмицата, на базата на предложенията на вирусолозите, правителството да обяви отпадане на част от забраните. В последните дни се отбелязва лек спад на броя на заразените, но високо остава нивото на хоспитализираните, подчертават вирусолозите.

По публикацията работи: Ралица Димитрова