Русия регистрира еднодозовата ваксина „Спутник Лайт“

blank
Кадър: YouTube

Министерството на здравеопазването на Русия обяви, че е регистрирало употребата на еднодозовата ваксина срещу Ковид, Sputnik-Light

Миналата седмица Русия заяви, че е завършила клинични изпитвания за отслабената ваксина, която би могла да бъде временно решение, за да помогне на страните с висок процент на инфекция да продължат ваксинационния процес.

„Очаква се намалената ваксина да не е толкова ефективна, колкото оригиналната“ , каза Арсен Кубатаев от Руския фонд за директни инвестиции, който се занимава с продажбата на ваксината в чужбина.

Той сподели още, че ваксината Sputnik Light е преминала успешно фаза I / II от  клиничните изпитвания, като е подадено заявление за одобрение на ваксината въз основа на резултатите от тези изпитвания.

Досега близо 2000 души са били ваксинирани с руската ваксина Sputnik V, която се състои от две дози.

От Москва заявиха, че  двудозовата ваксина Sputnik V ще остане основната версия, използвана в Русия. Само 6,3 милиона души, или 4,3% от 146-милионното населениена страната са получили поне една доза ваксината. То изостава от редица други страни по отношение на степента на ваксинация.

Доказано е, че двудозовата ваксина Sputnik V е 91,6% ефективна в борбата с COVID-19 въз основа на рецензирани резултати от проучвания в последния етап, публикувани в международното медицинско списание Lancet в началото на февруари.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова