Фон дер Лайен: AstraZeneca трябва да „навакса“ обещаните си доставки за ЕС преди да изнася за други страни

179

По време на виртуалната среща на лидерите на ЕС, председателят на ЕК заяви, че производителят на ваксини AstraZeneca трябва да „навакса“ обещаните си доставки за ЕС, преди да изнесе дози другаде

„Компанията … трябва да спази договора, който има с държавите-членки“, заяви в четвъртък вечерта председателят на Европейската комисия.

Разпространението на ваксини в страните от Европейския съюз започна вяло и блокът обвини фармацевтичните компании – предимно AstraZeneca , че не са доставили обещаните дози. AstraZeneca отрече, че не е спазила договора си, пишат от BBC.

„Мисля, че е ясно, че преди всичко компанията трябва да навакса“, каза Урсула фон дер Лайен на пресконференция след срещата на върха на виртуалните лидери.

„Тя трябва да спази договора, който има с европейските държави-членки, преди да може отново да участва в износа на ваксини,“ каза тя. „Искаме да обясним на нашите европейски граждани, че те могат да получат справедливия си дял.“

ЕС беше критикуван, предимно от Обединеното кралство и Световната здравна организация (СЗО), за така наречения ваксинален национализъм, след като въведе контрол върху износа на убождания, произведени в рамките на блока.

В отговор британският премиер Борис Джонсън предупреди, че „блокадите“ не са „разумни“.Той каза, че забраната би застрашила стремежа към ваксинация в Обединеното кралство, който досега е бил по-успешен от програмите за ваксинация на повечето държави-членки на ЕС.

Фон дер Лайен отвърна в четвъртък с аргумента, че ЕС е „регионът, който изнася най-много ваксини в световен мащаб“.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова