Рядък вид делфини се появиха в каналите на Венеция (ВИДЕО)

83

Два делфина решили да си направят еднодневна екскурзия до Венеция в понеделник. Двойката раирани делфини се наслаждавала на пътуване по известния венециански канал преди да се върне обратно у дома в Адриатическо море.

Морските бозайници били забелязани за пръв път в канала Джудека, широк воден път, разделящ остров Джудека от историческия център на Венеция.

„Наистина беше прекрасна изненада – нещо уникално и специално“, казва Лука Фолин, който е заснел видео с делфините.

Но бозайниците били в сериозна опасност заради многобройните лодки, които се движели по венецианския канал.

Делфините, появили се в Канал Гранде, „бяха напълно дезориентирани, плувайки наоколо във всички посоки, най-вече защото бяха уплашени“, казва Гуидо Пиетролуонго, част от спасителната група, която ги насочва към открито море, пред CNN.

Групата прекарала повече от два часа в опит да насочи делфините далеч от лодките, които пътуват през канала – най-важното трасе на водния транспорт в града.

Наложило се екипът да създаде верига за пренасочване на движението на лодките и да насочи делфините обратно към морето.

Според екипа на CERT, раираните делфини се срещат изключително рядко в северната част на Адриатическо море.

Дълбоководните бозайници обикновено обитават водите на Тиренско и Йонийско море и южната половина на Адриатика. Те обикновено плуват на пасажи и не се приближават до бреговете. Това кара изследователите да вярват, че двойката  може да се е загубила в търсене на храна.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова