ЕС ще въведе ваксинационните паспорти до лятото

94

Лидерите от 27-те държави-членки на Европейския съюз (ЕС) се събраха на виртуална среща на върха в четвъртък с цел да разрешат наболелите въпроси свързани с пандемията

Политиците от държавите-членки използваха срещата, за да обсъдят подходи за ускоряване на доставката на ваксини, прилагането и използването на ваксинационни паспорти и потенциалните конфликти, произтичащи от затварянето на националните граници, съобщават от France 24.

По време на пресконференция председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че европейците и техните лидери „трябва да се изправят пред истината“ за трудността на разглежданата задача, но каза, че надеждата е на хоризонта.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен също подчерта напредъка, постигнат до момента, като отбеляза, че 8% от пълнолетното население на блока вече е било ваксинирано.

Един от най-спорните въпроси, с които се занимаваха лидерите на ЕС, беше този относно цифровите паспорти за ваксини за ваксинираните. Южните държави от ЕС като Гърция, Испания и Италия – всички в голяма степен или изцяло зависими от туризма – вярват, че подобна схема може да улесни пътуването с въздух, като им помогне да избегнат повторение на миналогодишния катастрофален летен ваканционен сезон.

Северните съседи не са склонни да купуват заради опасения относно дискриминацията и дали хората, които са били ваксинирани, все още могат да носят вируса.

На вечерната пресконференция германският канцлер Ангела Меркел заяви, че има консенсус относно притежаването на сертификатите, но не точно как те трябва да се използват.

„Всички се съгласиха, че се нуждаем от дигитален сертификат за ваксинация“, каза германският канцлер. Тя добави, че сертификатите могат да бъдат достъпни до лятото, тъй като блокът се нуждае от три месеца, за да създаде техническа рамка.

Тя подчерта обаче, че създаването на сертификатите „не означава, че само тези, които имат паспорт за ваксинация, могат да пътуват“.

Фон дер Лайен цитира работата на Израел за проследяване и документиране на историята на ваксинацията на човек по така наречените зелени пропуски, като същевременно подчерта важността на поддържането на функционалността на европейския единен пазар.

Въпреки че все още няма единодушие относно това какъв вид карта или карти могат да бъдат използвани и разпознати в целия блок, фон дер Лайен говори за минимална система за данни и заяви, че Европейската комисия работи за създаването на „портал за оперативна съвместимост между нациите“.

Фон дер Лайен заяви, че държавите-членки ще „трябва да действат бързо“, ако програмата трябва да бъде приложена до лятото.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова