Благовещение е: Какви са поверията за успешна и благодатна година

146

Днес се почита едно от най-големите тайнства в християнството

На 25 март християните отбелязват Благовещение. Това е денят, в който архангел Гавриил съобщава благата вест на Дева Мария, че ще роди спасителя на човечеството – сина Божий Исус Христос.

Това е един от големите християнски празници. Почита се и православните, и от католиците и протестантите. Благовещение е християнският Ден на майката. Счита се за голям празник, „половин Великден“, на който „дори и птичка гнездо не вие“.

В България Благовещение се свързва и с идването на пролетта. Затова на този ден задължително трябва да се яде и „нещо зелено“ – коприва, спанак, лапад.

На този ден от постите е разрешена риба. Традиция е да се приготвя рибник – риба с ориз.

Вярва се, че ако на Благовещение се засаждат дръвчета, те ще родят много сладки плодове. На този ден се става рано, за да е богата годината. Според народните вярвания на този „благ ден“ по-леко и бързо зарастват всички рани и затова най-често тогава се продупчват ушите на малките момиченца. През деня всяка отрова губи силата си. Стопаните премитат къщите и дворовете си, палят огньове, които прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина жените не докосват игли, куки или конци.

Имен ден празнуват Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Евангелия и техните производни.