Хеликоптер на НАСА се готви да прелети над Марс съвсем скоро (ВИДЕО)

27

Американската космическа агенция NASA заяви, че очаква да осъществи първия си полет с хеликоптер до Марс

Това ще се случи в началото на април, съобщават от BBC. Хеликоптерът ще бъде пренесен до Червената планета от марсохода Perseverance, който направи драматичното си кацане в кратера Jezero преди малко повече от месец.

1,8-килограмовият двуроторен самолет, наречен Ingenuity (Изобретателност) ще направи поредица от кратки скокове в разредения въздух на Марс.

Ако експериментът бъде успешен, това ще бъде голямо постижение, тъй като плътността на атмосферата на Червената планета е само 1 процент от земната.

Това постижение ще бъде равно по значимост на първия полет на самолет на Земята през 1903 г. НАСА съобщи, че малко парче плат от летателната машина на братята Райт, излетели преди повече от век от Северна Каролина, е поставено в тяхна чест върху Ingenuity.

В момента хеликоптерът все още е прикрепен към Perseverance. През уикенда защитното му покритие беше освободено, като през следващите дни се очаква плавателният съд да бъде спуснат на земята.

Теренът, над който ще лети самолетът е вече избран. Размерите му са 10 м на 10, като той ще бъде северно от мястото на кацане на роувъра.

След това Ingenuity ще бъде поставен на позиция на повърхността под роувъра, който ще се отдалечи, като ще го направи за по-малко от 24 часа, тъй като хеликоптерът трябва да се заради с енергия от слънцето.

Perseverance ще се предвижи дотам за няколко дни, като ще се страми да записва всичко на камера.“Ще направим всичко възможно, за да уловим полета на Ingenuity,“ каза инженерът от НАСА Фарах Алайбай.

Самолетът е създаден да бъде изключително лек. Той разполага с четири специално направени лопатки от въглеродни влакна, подредени в два ротора с дължина 1 м, които се въртят в противоположни посоки с около 2400 оборота в минута.

Това е в пъти по-бързо, отколкото остриетата биха включили пътнически хеликоптер тук на Земята.

НАСА планира до пет полета на хеликоптера в рамките на един месец. Те ще бъдат с постоянно увеличаваща се трудност.

 

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова