Цената на петрола падна с 4 % заради противоепидемичните мерки

48

Цената на петрола падна с 4 % по време на търговията във вторник. Главната причина за това е затягането на противоепидемичните мерки в по-голямата част от Европа

Фючърсите на петрола Брент с доставка през май се понижават 4% към нива малко под $62,00 за барел, предаде БНР. Подобен спад се наблюдава и при фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през април, които се търгуват около $59,00 за барел.

„Континентална Европа затяга противоепидемичните мерки и по този начин допълнително ограничава мобилността“, отбеляза германската банка Commerzbank. Тя  допълни, че това вериятно ще окаже негативно влияние върху търсенето на петрол.

Нарастването на случаите на коронавирус в континентална Европа, където разпространението на ваксини е болезнено бавно, поставя под съмнение възобновяването на пътуванията в региона. Наред с други неща, това вреди на прогнозите за търсенето на суров петрол“, посочи пазарен анализатор в ThinkMarkets.

Снощи властите на Германия, приеха решение да удължат локдауна в страната до 18 април, като апелираха своите граждани да си останат у дома по време на предстоящите Великденски празници. Държавата е най-големият потребител на петрол в света.

Решението на Германия дойде, след като от събота близо една трета от французите влязоха в едномесечен локдаун след скок на COVID случаите в Париж и в редица части от Северна Франция.

В същото време американският долар поскъпва спрямо останалите водещи валути, което оказва допълнително негативно влияние върху петролните цени.

Тъй като цените на петрола са в долари, поскъпването на американската валута оскъпява петрола за притежателите на други валути и това води до поевтиняване на черното злато спрямо зелените пари.

По публикацията работи: Ралица Димитрова