В Darknet продават фалшиви ваксинационни паспорти и ваксини срещу Covid

97

Ваксини срещу Ковид, ваксинационни паспорти и фалшиви отрицателни тестове се продават в Darknet, съобщават от BBC

Цените варират между $ 500 и $ 750 за дози от ваксините на AstraZeneca, Sputnik, Sinopharm или Johnson & Johnson.

Фалшивите сертификати за ваксинация също се прeдлагат от анонимни търговци за едва $ 150.

Изследователите споделят, че са забелязали „рязко увеличаване“ на рекламите на ваксини в Darknet.

Darknet, известен също като тъмната мрежа, е част от интернет, достъпна само чрез специфични инструменти на браузъра.

Изследователи от компанията за киберсигурност Check Point наблюдават хакерски форуми и други пазари от месец януари, когато за първи път се появяват реклами за ваксини. Те казват, че броят на рекламите, които са видели, се е утроил до над 1200.

Изглежда, че основните продавачи на ваксини в тъмната мрежа са от САЩ, Великобритания, Испания, Германия, Франция и Русия.

Някои от продавачите предлагат доставка още за следващия ден, като казват: „За доставка през нощта / спешни случаи ни оставете съобщение.“

Друга реклама от хакерския форум предлага фалшиви отрицателни тестове „Правим отрицателни Covid тестове, за пътуващи в чужбина, за работа и т.н.“

„Купете два, вземете един безплатно“ гласи трета подобна реклама.

Ръководителят на изследването на уязвимостите на продукти в Check Point, Одед Вануну обясни, че покупката на подобни артикули от Darknet е изключително рискована, тъй като „хакерите са заинтересувани да получат достъп до нашите пари, данни и самоличност за експлоатация“.

Той сподели още, че екипът му е закупил доза от ваксината Sinopharm от доставчик на цена от 750 долара като част от техните изследвания. Тепърва предстои да се проучи дали ваксината е истинска.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова