Археолози откриха златна маска на 3000 години

840

Церемониална маска на около 3000 години е сред огромна партида от артефакти , открити на археологически обект в китайската провинция Съчуан, съобщава CNN.

Церемониалната маска тежи приблизително 280 грама и се предполага, че е направена от 84% злато. Това е един от над 500 предмета, открити в шест „жертвени ями“, според Националната администрация на културното наследство на Китай.

Находките са направени в Сансиндуй с площ от около 120 квадратни километра в покрайнините на провинциалната столица Ченгду.

Според някои експерти находките може да хвърлят повече светлина върху древната държава Шу, царство, което е управлявало в западната част на басейна на Съчуан, докато не е било завладяно през 316 г. пр. н.е.

В допълнение към златната маска археолозите откриха бронзови, златни листове и артефакти, направени от слонова кост, нефрит и кост.

От 20-те години на миналия век, повече от 50 000 древни артефакта са открити в Сансиндуй.

Смята се, че Сансиндуй е бил в сърцето на държавата Шу, за която историците знаят сравнително малко поради оскъдните писмени сведения.

Откритията, направени на мястото, датират от XII и XI век пр.н.е., а много от предметите сега са изложени в музея на разкопките. Находката революционизира разбирането на експертите за развитието на цивилизацията в древен Китай.

По-специално, доказателствата за уникална култура на Шу предполагат, че кралството се е развивало независимо от съседните общества в долината на Жълтата река, която традиционно се е считала за люлката на китайската цивилизация.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова