Министърът на икономиката: Засегнатите от новото затваряне бизнеси ще бъдат подкрепени

105

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов даде брифинг във връзка с подпомагането на бизнеса заради новите разпореждания за въвеждане на строги  мерки срещу Covid-19 в цялата страна

Бизнесът ще бъде подкрепен по отношение на 10-те дни, в които ще има нови противоепидемични мерки. Това обяви икономическият министър Лъчезар Борисов.

„Подкрепата ще бъде предоставена на сектори, засегнати от новата заповед”, поясни Борисов.

„Провел съм разговори с част от браншовете. След брифинга продължаваме разговорите и с останалите браншове, за да бъдем максимално полезни на всички, които са засегнати от пандемията“, каза той.

По думите му, за да се спести време, докато тече нотификацията към Европейската комисия, ще се събират заявления. Борисов не посочи какъв ще бъде бюджетът на новата програма, но увери, че средства ще има за всички.

Помощ е предвидена и за гражданите. Министър Борисов заяви, че от следващата седмица се очаква да започнат да работят и мерките по отношение на физическите лица.

„Там освободихме още 100 млн. лв. ресурс за тази процедура. Извън нея – продължават и мерките с гаранции за компаниите, засегнати от кризата – с 80% гаранционна схема“, добави той.

Борисов посочи, че продължава работата по разработването на нови финансови механизми, които да са в помощ на засегнатите.

Продължават мерките 80/20, 60/40, 75/0 и „Запази ме“, както и тези, които действат през НАП, ББР и Фонд на фондовете.