Нови форми на живот откриха от Международната космическа станция

210

Международната космическа станция (МКС) e открила три нови форми на живот, които потенциално биха помогнали за отглеждане на храна в космоса

Американски и индийски учени са изследвали четири бактериални щама от станцията и са установили, че трите принадлежат към вид, непознат досега на науката, пишат от Sky News.

Доказано е, че бактериите могат да оцелеят в условията на МКС и биха могли да допринесат за отглеждането на  храна в космоса.

Ръководителят на изследването д-р Свати Биджлани сподели, че новите видове ще бъдат назовани в чест на индийския учен по биологичното разнообразие Аджмал Хан. Наименованието им ще бъде „Methylobacterium Ajmalii“.

Откритието е публикувано в списанието „Frontiers in Microbiology“, като според НАСА  видовете предлагат огромен потенциал за отглеждане на храна при мисии до Марс.

Видът участва в редица основни селскостопански процеси, включително фиксиране на азот, разтваряне на фосфати, толерантност към абиотичен стрес, насърчаване на растежа на растенията и биоконтролна активност срещу растителни патогени.

Д-р Кастури Венкатесваран и д-р Нитин Кумар Сингх от НАСА заявиха, че щамовете могат да притежават „биотехнологично полезни генетични детерминанти“ за отглеждането на култури в космоса.

Те обаче предупредиха, че ще е необходима по-нататъшна експериментална биология, за да докаже, че новият вид бактерии е толкова голяма промяна в играта в космическото земеделие, колкото подозират.

„За отглеждането на растения в екстремни места, където ресурсите са минимални, е от съществено значение изолирането на нови микроби, които помагат за насърчаване на растежа на растенията при стресови условия“, казаха те.

„Тъй като нашата група притежава опит в култивирането на микроорганизми от екстремни ниши, ние получихме задача от Програмата за космическа биология на НАСА да изследваме МКС за наличие и устойчивост на микроорганизмите.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова