Снежната покривка на Алпите все повече изчезва

111

Според проучване, оценяващо европейския планински масив, Алпите са загубили почти метър от своята снежна покривка за период от половин век.

За периода 1971-2019 г., времето, през което се наблюдават снеговалежи е намаляло средно с от 22 до 34 дни в Алпите на височина 2000 метра над морското равнище, изчисляват автори на публикация в сп. „Криосфера”.

За целите на изследването учените са събрали данни от 2000 метеорологични станции в шест държави (Италия, Франция, Германия, Австрия, Словения, Швейцария), за да формират единна база данни, пишат от Novini.bg

Заключението от проучването е, че Алпите губят снежната си покривка. Броят на дните между първите снегове през ноември-декември и пролетното им топене продължава да намалява с около пет на десетилетие на и под 2000 метра надморска височина.

Когато има сняг, той е по-малко. Сезонната дебелина на снежната покривка на височина между 1000 и 2000 метра в северната част на Алпите намалява с 2,8 сантиметра на десетилетие. Това понижение е още по-изразено в южната им част, където то е 4,1 сантиметра на десетилетие.

„Каквото и да направим по отношение климатичните промени, ще наблюдаваме намаляване на снежната покривка на ниска и средна надморска височина, което ще бъде между 10 и 40 процента до 2050 г.”, казва Самюел Морен от френския Национален център за метеорологични изследвания.

По публикацията работи: Ралица Димитрова