След изказването на Байдън срещу Путин: Русия отзова посланика си в САЩ

429

Русия отзова своя посланик във Вашингтон за консултации заради „необратимото влошаване“ на отношенията със САЩ

Руското правителство обяви, че посланикът Анатолий Антонов е бил извикан в Москва, тъй като връзките на страната със САЩ са стигнали до „сляпа улица“, съобщават от BBC.

„Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов е призован в Москва за консултации, за да се анализира какво трябва да се направи в контекста на отношенията със САЩ“, се казва изявление.

„Най-важното за нас е да идентифицираме начини за коригиране на отношенията между Русия и САЩ, които преживяха трудни времена, тъй като Вашингтон всъщност ги доведе до глуха улица“, се казва още в съобщението.

Русия, добави, че се интересува от „предотвратяване на необратимо влошаване на отношенията“.

Този ход се случи, след като американският президент Джо Байдън заяви, че Владимир Путин ще „плати цената“ за предполагаемо намеса в изборите на САЩ.

Байдън коментира доклада на американското разузнаване, който предполага, че Путин е разрешил кампания за намеса в президентските избори през ноември миналата година в САЩ.

В интервю пред ABC News, Джо Байдън каза, че руският президент е „убиец“.

Докладът обвини Русия, че се е опитвала да повлияе на изборите в полза на бившия президент на републиканската партия Доналд Тръмп, който беше победен от Байдън.

Говорителят на Путин, Дмитрий Песков заяви, че обвиненията не са подкрепени с доказателства и ще навредят допълнително на двустранната връзка между страните.

Очаква се още следващата седмица САЩ да наложат санкции срещу Русия заради заключенията в доклада.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова