Защо реинфекцията с Covid е по-често срещана при възрастните хора?

80

Повечето хора, които са боледували от коронавирус, са защитени от повторно заразяване за поне шест месеца, показват проучвания

Новината обаче е по-малко позитивна за възрастните на 65 и повече години, които са по-склонни към реинфекция с новия вирус.

Мащабно проучване в Дания показва, че само малка част от хората (0,65%) са имали два пъти положителен PCR тест, съобщават от Sky News.

Докато първото заразяване с вируса е осигурило на хората на възраст под 65 години около 80% защита, за възрастните на 65 и повече години тя е осигурила едва 47%  , което показва, че е по-вероятно те се заразят  втори път.

„Нашето проучване потвърждава това, което редица други предполагат:реинфекцията с COVID-19 е по-рядко срещана при по-млади хора, но възрастните са изложени на по-голям риск да се заразят отново“ обяснява д-р Стийн Етелберг от Statens Serum Institut в Дания.

„Тъй като възрастните хора  са по-склонни да изпитват тежки симптоми на болестта и за съжаление умират, нашите констатации ясно показват колко важно е да се прилагат политики за защита на възрастните хора по време на пандемията.“ добави още тя.

Според учените основната причина за появата на реинфекция при по-възрастните е отслабването на имунната система в по-късен етап от живота.

Д-р Едуардс сподели, че за щастие ваксините изглежда преодоляват голяма част от проблемите на имуносенесценцията (спад на имунитета), тъй като създават  стабилна защита от вируса.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова