Nokia ще съкрати близо 10 000 свои служители по целия свят

46

Финландският телекомуникационна компания Nokia ще съкрати между 5000 и 10 000 работни места в целия свят през следващите две години, съобщават от BBC

Не е ясно къде ще бъде основната част от съкращенията, но се казва, че около 96 работни места в Обединеното кралство са застрашени заради свиването на разходите за 600 млн. евро .

Nokia  планира да инвестира в изчислителни облаци и изследвания на цифрова инфраструктура.

В момента компанията има 90 000 служители по целия свят и е съкратила хиляди работни места от 2015 г. насам.

„В момента очакваме процесът на консултации във Великобритания да обхваща приблизително 96 позиции „, каза говорител на Nokia.

„На този етап обаче това са само прогнози. Рано е да се коментират подробно, тъй като ние току-що информирахме местните работнически съвети и очакваме процесите на консултации да започнат скоро, където е приложимо.“- допълни още той.

Миналата година Nokia работеше с почти 40 000 души в Европа, 20 500 в Азиатско-Тихоокеанския регион, 13 700 в Китай, 12 000 в Северна Америка и 3700 в Латинска Америка.

Във Финландия, базата на компанията, вероятно ще бъдат открити около 300 работни места, главно от централата й в Хелзинки, сподели синдикален представител.

Франция, където миналата година компанията съкрати над 1000 работни места, ще бъде пощадена при последния кръг от съкращения.

Преструктурирането на компанията  има за цел да повиши производителността на Nokia спрямо конкуренти като шведския Ericsson и китайския Huawei.

Някога Nokia беше най-големият производител на слушалки в света, но не успя да предвиди популярността на сензорни телефони с активиран интернет, като iPhone на Apple и Galaxy на Samsung и беше невероятно съборена от конкурентите си.

След като продаде бизнеса си с телефони на Microsoft, който софтуерният гигант по-късно отписа, Nokia се концентрира върху телекомуникационното оборудване. По-късно също влезе в лицензионна сделка за телефони с марка Nokia.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова