Японски съд: Непризнаването на еднополовите бракове е противоконституционно

50

Японският съд в Сапаро постанови днес, че непризнаването на еднополовите бракове е противоконституционно

Това се случва за първи път в страната, като решението на съда беше приветствано от противозащитниците. Очакваната присъда е приветствана като стъпка към равенство в брака, съобщават от DW.

Япония е единствената държава от Г7, която не признава еднополовите бракове. Според правителството на страната, те „не са предвидени“ в конституцията или гражданското законодателство.

В конституцията обаче е записано, че за един брак трябва да има взаимно съгласие на двата пола, което дава възможност за различни интерпретации.

През 2019 г. много двойки от един и същи пол са подали искове, молейки правителството да признае техните  бракове. Решението на съда в Сапаро се отнася до делата на три от тези двойки.

Преди две години те се опитали да регистрират съюзите си, но властите ги отхвърлили, поради причината, че нямат юридически статут в Япония. Двойките искали да получат обезщетение от един милион йени (9170 долара) за нанесените им психологически вреди. Съдът е отхвърлил това искане.

Общините в цялата страна издават сертификати за партньорство, но все още не позволяват същите законни права като хетеросексуалните двойки.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова