Спешните медици в София изнемогват, телефоните прегряват от Covid сигнали

58

Медиците от Спешна помощ в София са на ръба на възможностите си. Почти 10% от обажданията, които постъпват са за деца, болни от коронавирус. Повикванията за подобни сигнали са скочили с около 200, в сравнение с предходните две седмици. Това отчетоха на брифинг тази сутрин спешните медици.

За последната седмица обслужените сигнали с COVID пациенти са 1482. От тях 129 са били за деца, заразени с вируса.

Дежурството на д-р Евгени Петров започва със сигнал за пациент с коронавирус. „Няма място за напрежение, няма място за страх. Работим на максимални обороти“, казва той пред bTV.

Случаите зачестяват, но за разлика от преди година лекарите са по-подготвени, разказва д-р Петров. Някои пациенти обаче все още подценяват опасността.

„Мерки се затягат, мерки се разхлабват, но заболяването все още е налице. Особено в момента“, коментира д-р Евгени Петров.

Между 470 и 500 са повикванията за 12-часова смяна в Спешна помощ в София. Често медиците не успяват да поемат всички. Немалък брой хора звънят просто за консултации.

Девет от спешните медиците са загубили живота си от коронавируса за последната година. В момента екипите са 21 за тази смяна. В по-натоварените дни работят и до 35.

По публикацията работи: Мариела Анастасова