ЕС въвежда „зелен“сертификат за пътуване до лятото

261

Европейският съюз представи план за създаване на „зелен“ дигитален сертификат, който ще улесни свободното движение на гражданите от страните членки по време на пандемия

Удостоверението ще показва „дали лицето е било ваксинирано, или е имало скорошен отрицателен тест, или се е възстановило от Covid, и по този начин има антитела“, каза председателят на комисията на ЕС, Урсула фон дер Лайен.

С въвеждането на сертификата, ЕС се надява да съживи туристическия сектор, съобщават от BBC.

„Зеленият“ сертификат ще бъде наличен безплатно в електронен формат или на хартиен носител. Ще включва QR код за гарантиране на сигурността и автентичността на сертификата.

Комисията ще създаде и портал с цел да се гарантира, че всички сертификати могат да бъдат проверявани навсякъде в ЕС, както и ще съдейства на държавите членки при техническото изпълнение на удостоверенията.

Европейската комисия поясни, че сертификатът е временна мярка. Тя ще бъде премахнат веднага, след като Световната здравна организация отмени извънредната ситуация заради Covid 19. За да влезе в сила, той трябва да получи одобрението на Европейския парламент и на Съвета.

По публикацията работи: Ралица Димитрова