Директорът на болница „Света Екатерина“: Ние се подготвяме за най-лошото

151

„Вирусът става по-заразен, затова много бързо достигнахме нивата от октомври“. Това заяви директорът на болница „Света Екатерина“, проф. Генчо Начев по повод ситуацията с коронавируса у нас. Той е „за“ затягането на мерките и смята, че ограниченията не трябва изобщо да се премахват.

Проф. Начев заяви, че Спешната помощ в София е на предела. 25 екипа за София не стигат, увеличават ги на 30-35.

„Всичко може да се плати, но хората имат някаква граница на издържливост, не знам докъде хората в Спешната помощ могат да издържат“, предупреди специалистът.

Пред bTV той каза, че легловата база е заета на над 75%.

„Ние се готвим за най-лошото. Ще се наложи някои болници изцяло да станат COVID. Има стремглаво повишение на болните пациенти. Смъртността расте“, добави още проф. Начев.

Той коментира, че затягането на мерките, което се готви в София, е най-сигурният начин, с който можем да въздействаме на вируса. Въпреки, че трябва да има баланас между икономически и медицински мерки, животът на хората остава приоритет, подчерта проф. Начев.

„Цифрите като говорят, всички мълчим. Не знам защо хората са уморени. Да, има нещо, което ограничава свободата, но никой от нас не е останал гол и бос и гладен“, коментира той.

Напомни също, че децата стават рискова група.

„Ще излезем от тази затегната примка, когато ваксинирани и боледували надвишим 70%“, заяви проф. Начев.

И добави, че не е доказана връзка между тромбообразуването и ваксината на АстраЗенека.

По публикацията работи: Мариела Анастасова