Американските разузнавателни служби: Путин се е намесил в изборите в полза на Тръмп

82

Според американските служители на разузнаването, руският президент Владимир Путин вероятно се е опитал да повлияе на миналогодишните избори в САЩ в полза на бившия президент Доналд Тръмп, пишат от BBC.

Москва e разпространявалa „подвеждащи или необосновани твърдения“ за евентуалния победител Джо Байдън, се казва в доклада на правителството на САЩ.

Според информацията, нито едно чуждестранно правителство не е компрометирало крайните резултати. Русия многократно отрича твърденията за намеса в изборите.

Докладът е публикуван днес от Службата на директора на националното разузнаване. Документът очертава това, което според него е „операция за влияние“, изтласкана от Русия, както и от Иран.

В него се казва, че свързани с Русия лица са разпространявали необосновани твърдения за президента Байдън преди изборите на 3 ноември.

Някои хора, свързани с руското разузнаване, също са тласкали разкази срещу Байдън към медии, висши служители и съюзници на Тръмп, се казва в доклада.

Байдън победи Тръмп и на 20 януари официално встъпи в длъжност като президент на страната.

В доклада се добавя, че докато Русия се е опитвала да увеличи шансовете на Тръмп за победа, Иран е започнал „многостранна кампания за скрито влияние“ в опит да отслаби подкрепата му.

Бившият президент на Америка провежда политика на „максимален натиск“ върху Иран, налагайки вредни санкции и ескалирайки словесна война между двете нации.

Докладът също така заключава с „високо доверие“, че Китай, който отдавна е обвинен в кибершпионаж от Вашингтон, е избрал да не „разгръща усилия за намеса“ преди гласуването.

„Китай се стреми към стабилност в отношенията си със САЩ и не е смятал“, че избирането на конкретен кандидат ще му донесе достатъчно преимущества, за да поеме риска от евентуални ответни мерки, в случай че намесата му бъде открита, се подчертава в доклада.

Отбелязва се, че е имало опити за повлияване на изборите и от страна на Куба, Венецуела и ливанската групировка Хизбула, но те са били от по-малък мащаб в сравнение с руската и иранска кампания.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова